TUDTA?     A Windows Server 2012 / 2012 R2 támogatása hamarosan megszűnik. Váltson most WIndows Server 2022-re! Több információ

Energiatakarékos szerverhasználat a Power Manager segítségével

Napjainkban egy olyan világban élünk, amikor az energiaárak folyamatos változása meghatározhatja egy vállalkozás profitabilitását, működőképességét. Azon modern vállalkozások számára, amelyek üzleti folyamatai robosztus IT-infrastruktúrára támaszkodnak, közel sem mindegy, hogy a vállalat szívét jelentő kiszolgálók milyen energiahatékonysággal dolgoznak. A zöld energia használatával persze csökkenthető havi energiaszámla, de a jelentős kezdeti beruházás csak hosszú távon térül meg, így kevés szervezet tud ilyen útra térni. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a költségeket amúgy még tovább növelő energiatároló közbeiktatása nélkül, csak időszakosan használható ki a megújuló energiát biztosító rendszerünk.

Éppen ezért érdemes a másik oldalról megközelíteni az energiahatékonyság kérdését: szerverkörnyezetünk modernizálásával és energiatakarékos megoldások bevezetésével, tudatosabb használatával drasztikusan csökkenthetjük energiaköltségeinket és szénlábnyomunkat.

Ismerje meg a Dell OpenManage Enterprise Power Managert

Adatközpontú világunkban nem csoda, hogy a szerverek energiahatékonyságának optimalizáláshoz is az adatok jelentik a megoldást. Egy szerver fenntartási költség racionalizásának kulcsa, hogy mérjünk minden olyan kulcsfontosságú tényezőt, amely mentén egy energiahatékonysági startégiát alakíthatunk ki. Ebben lehet segítségünkre a Dell méltán népszerű szerverfelügyeleti és menedzselési platformjának modulja, a Dell OpenManage Enterprise Power Manager, mellyel új szintre emelhetjük az energiahatékonyságot. 

A Dell PowerEdge szerverek számára elérhető megoldással az ügyfelek nyomonkövethetik és proaktívan menedzselhetik a szerver energiahasználatát. A teljesítmény- és hőadatok megjelenítése mellett a Power Manager-rel korlátozható válik a szerver energiafogyasztása és automatizálhatóvá válnak az egyes fogyasztással kapcsolatos események kezelése is. Emellett a legújabb szoftververzióban már szerverparkunk karbonlábnyomát is kontroll alatt tarthatjuk.

Energiahatékonysági stratégia a Power Manager segítségével

A Dell OpenManage Enterprise Power Manager számos kulcselemén keresztül támogatja egy modern, energiahatékonysági stratégia egyszerű és hatékony létrehozását.

(I.) Aktuális használat monitorozása

A Dell PowerEdge szerverek használatával a teljes szerverparkunk aktuális fogyasztásának nyomonkövetése gyerekjátékká válik. A már minden új PowerEdge szerverbe integrált iDRAC modul (Integrated Dell Remote Access Controller) által megfigyelhetővé válnak az egyes szerverek, segítségével monitorozhatóak a kiszolgáló működését meghatározó legfontosabb mutatók, úgy mint pl. energiafogyasztás, hőtermelés, szerverkihasználtság.

Az OpenManage Enterprise ezeket az adatokat gyűjti össze és jeleníti meg egyetlen, könnyen átlátható irányítópulton. A szoftveren belül az adminisztrátorok a kiszolgálókat állványokba, folyosókba, adatközponti egységekbe helyezhetik vizuálisan, hogy tükrözzék a valós környezetet, és segítsék a jelentéskészítést és a műveleteket.

Ezzel a virtuális irányítópulttal hatékonyan megjeleníthető bármely szerverflotta – a legkisebb szervertermektől egészen a legnagyobb szerverparkokig. Épp úgy áttekinthetővé válnak az utolsó pár óra történései mint akár évek adatai. Következtetéseket vonhatunk le, ráeszmélhetünk kritikus fontosságú teendőkre. A Power Manager használatához minden kiszolgálón OpenManage Enterprise Advanced vagy Advanced+ licenc szükséges

(II.) Áttekintés és elemzés

Az irányítópulton megjelenített releváns adatokkal felgyorsítható az adatok elemzése és megértése. Az adatok rávilágíthatnak az ellenőrizendő szerverekre, megmutathatják a legnagyobb energiafogyasztókat IT-infrastruktúránkban.

Ezekből az adatokból jelentéseket is készíthetünk a beépített, egyéni jelentéskészítő rendszer segítségével. Előre definiált sablonok közül választhatunk, úgy mint a „Kiszolgálóhasználati jelentés” vagy épp az „Energiafogyasztási és hőtermelési jelentés”, de egyéni változók kijelölésével akár saját igényeinkhez szabhatjuk az elkészítendő dokumentumokat. Ezek a riportok kiemelik az alul kihasznált / tétlen szervereket, amelyek mentén energiafogyasztási optimalizálásokat hajthatunk végre.

A Dell OpenManage Enterprise Power Manager segítségével a rendszergazdák felmérhetik a virtuális gépek (VMware ESXi és Microsoft Hyper-V gazdagépek), valamint a kulcsfontosságú alkatrészek például a CPU, a RAM, a szerverventilátorok és a helyi adattárolók energiafogyasztását is.

A környezettudatos ügyfelek számára is tartogat funkciókat a Power Manager legújabb verziója (3.0): a szénlábnyomunkat az integrált „Üvegházhatásúgáz-kibocsátási jelentéssel” vizualizálhatjuk, amely   szerverenként és csoportonként is részletezi a felhasznált energiát (kWh) és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelentések összes adata exportálható HTML, PDF, CSV vagy XLS formátumban. Bármely jelentés elkészíthető ad-hoc módon, vagy akár az OpenManage Enterprise jelentésütemezője segítségével automatizálhatjuk az elkészítésüket és e-mailen keresztüli kézbesítésüket is.

(III.) Adatok mentén racionalizálni a működést

A Power Manager által biztosított adatkészletet elemezve az adminisztrátorok fontolóra vehetik adott szerverek teljesítménykorlátozását a normál működésen kívül eső órákban vagy épp a teszt- és fejlesztési környezetekben. Ugyan a modern szerverek már viszonylag hatékonyak üresjáratban is, de a teljesítmény időszakos korlátozásával további felesleges energiafogyasztást előzhetünk meg. A rendszergazdák a Power Manager házirend szabályai segítségével egy eszköz vagy akár egy egész csoport / kiszolgálóegység teljesítményét limitálhatják. A teljesítménykorlátok wattban vagy százalékban is beállíthatók.

Összegzés

A Dell OpenManage Enterprise Power Manager segítségével a vállalatok teljes körű betekintést nyerhetnek szerverparkjuk energiafelhasználásába. Az automatizálható funkciók és az elkészíthető jelentések alkalmazásával gyorsan reagálhatnak a kirívó problémákra, részletekbe menően optimalizálhatják az energiafogyasztást és nyomon követhetik az IT-infrastruktúrájuk üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

Amennyiben szeretné szakértő kollégáink segítségét kérni, hogy könnyebben eligazodhasson a szerverek világában, és a vállalata számára a lehető legoptimálisabb kiszolgálót kiválaszthassa, azt most díjmentesen megteheti az alábbi gombra kattintva.
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink