TUDTA?     A Windows Server 2012 / 2012 R2 támogatása hamarosan megszűnik. Váltson most WIndows Server 2022-re! Több információ

A Dell szerverek hatása az adatközpontok biztonságára

Az adatközpontok megfelelő biztonsága a modern vállalkozások számára elengedhetetlen. A digitális adattárolásra való egyre nagyobb igénybevétel miatt e központok biztonságossá tétele minden eddiginél fontosabbá válik. Az adatközpontok egyik kulcseleme a szerver, így a szerver kiválasztása jelentős hatással van az adatok biztonságára. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a Dell szerverek milyen hatással vannak erre, és hogyan kínálnak fejlett biztonsági funkciókat és megoldásokat.

Az adatközpont biztonságának jelentősége

Az adatközpontok a modern vállalkozások és szervezetek gerincét képezik, infrastruktúrát biztosítva a digitális adattároláshoz, -feldolgozáshoz és -megosztáshoz. Mint ilyenek, ezeket a központokat gyakran kiberbűnözők veszik célba, akik érzékeny adatokat akarnak ellopni vagy épp csak kárt akarnak okozni. Ezért fontos annak biztosítása, hogy az adatközpontok védettek legyenek a lehetséges fenyegetésekkel szemben. Az adatközpontok biztonságának hiányosságai az érzékeny információk elvesztése mellett, jelentős pénzügyi veszteségeket, felügyeleti szankciókat és a szervezet hírnevének romlását okozhatják.

Dell szerverek és adatközpontok biztonsága

A Dell, a szerverek piacvezető gyártója, számos olyan termékcsaláddal rendelkezik, amelyeket úgy terveztek, hogy megfeleljenek a modern adatközpontok igényeinek. Ezek a kiszolgálók nagy teljesítményükről, megbízhatóságukról és méretezhetőségükről ismertek, de fejlett biztonsági funkciókat is kínálnak, amelyek segítenek megvédeni az adatközpontokat a potenciális fenyegetésektől.

Lássuk tehát a talán legfontosabb biztonsági funkciókat a megannyi közül, amelyet a Dell szerverei biztosíthatnak az adatközpontok számára:

(I.) Az ellátási lánc integritása és biztonsága

A Dell hatalmas erőforrásokat fordít arra, hogy a gyártási illetve az ellátási lánc integritása ne sérülhessen. Kizárólag megbízható gyártók, összetett biztonsági folyamatokon, vizsgálatokon átesett összetevői felhasználásával készülnek csúcsminőségű termékei és megoldásai. Ezzel nagyban csökkentik a potenciális biztonsági rések kockázatát, és egy plusz biztonsági réteget biztosítanak az adatközpontok számára.

(II.) Hardver alapú titkosítás

A Dell szerverek egyik legfontosabb biztonsági funkciója a hardver alapú titkosítás használata. Ez a technológia hardver alapú titkosító motorokat, például a Trusted Platform Module-t (TPM) használ az adatok titkosításához, biztosítva, hogy az érzékeny adatok akkor is védve maradjanak, ha a szerver adattárolóját esetleg eltulajdonítják. Ez a hardver alapú titkosítás az adatok védelmét is segíti az adatátvitel során, ami sokkal nehezebbé teszi a hackerek számára az érzékeny információk „elfogását” és ellopását.

(III.) Fejlett tűzfaltechnológia

A Dell szerverek másik fontos biztonsági funkciója a fejlett tűzfaltechnológia használata. A Dell PowerEdge szerverei az opcionális Advanced Threat Prevention (ATP) megoldást kínálják, amely segít megelőzni a kiszolgálóhoz való jogosulatlan hozzáférést azáltal, hogy szabályozza a forgalom áramlását a szerver és más hálózati eszközök között. A Dell szerverek által használt tűzfaltechnológia nagymértékben konfigurálható, lehetővé téve a rendszergazdák számára, hogy testre szabják biztonsági beállításaikat cégük egyedi igényeihez.

(IV.) Robosztus hozzáférés-kezelés

A hardver alapú titkosítás és a fejlett tűzfaltechnológia mellett a Dell szerverek robusztus hozzáférés-vezérlési funkciókat is kínálnak. Ez magában foglalja a biztonságos hitelesítési protokollok, például a Kerberos támogatását, valamint a fejlett engedélyezési módszerek, például a szerepkör alapú hozzáférés-vezérlés (RBAC) támogatását. Ezek a szolgáltatások biztosítják, hogy csak az arra jogosult felhasználók férhessenek hozzá az érzékeny adatokhoz és alkalmazásokhoz, és hogy a hozzáférést a „legkisebb jogosultság elve” alapján biztosítsák.

(V.) Integrált szerverfelügyeleti vezérlő

A Dell átfogó biztonsági felügyeleti megoldást is kínál szerverei számára. A Lifecycle Controllerrel ellátott iDRAC9 integrált szerverfelügyeleti vezérlő kiemelkedő funkciókat biztosít a Dell szerverek számára, beleértve a biztonságos jelszókezelést és a biztonságos rendszerindítás-vezérlést. Ez a megoldás segít biztosítani, hogy csak megbízható és biztonságos firmware kerüljön a szerverre, csökkentve ezzel a potenciális biztonsági rések kockázatát.

(VI.) OpenManage rendszerfelügyelet rendszer

A Dell szerverek átfogó naplózási és jelentéskészítési lehetőségeket kínálnak, amelyek részletes információkat nyújtanak a rendszergazdáknak a szervertevékenységről és a biztonsági eseményekről. A Dell OpenManage rendszerfelügyeleti portfóliója valós idejű megfigyelési és riasztási lehetőségeket biztosít, lehetővé téve a rendszergazdák számára, hogy gyorsan reagáljanak a potenciális biztonsági incidensekre.

(VII.) Root of Trust

A Dell szerverek egy úgynevezett Root of Trust (RoT) biztonsági funkcióval is rendelkeznek, amely biztosítja, hogy a kiszolgáló csak megbízható firmware-t indítson el és futtasson. Ez segít megvédeni a szervert az esetleges firmware-szintű támadásoktól, például a rendszerindítókészletektől vagy a rosszindulatú firmware-frissítésektől. A RoT a szerver gyártási folyamata során jön létre, és a teljes életciklusa során karbantartják. Ez a szolgáltatás egy további biztonsági réteget biztosít, segítve annak biztosítását, hogy a kiszolgáló megbízható és biztonságos környezetben működjön.

(VIII.) Domain elkülönítési szolgáltatás

A Dell szerverek tartomány elkülönítést (Domain Isolation) is kínálnak, ami segít biztosítani, hogy a szerver el legyen különítve a hálózat többi eszközétől. Ez segít megelőzni a kiszolgálóhoz és az érzékeny adatokhoz való jogosulatlan hozzáférést, valamint biztosítja, hogy a szerver biztonságos és elszigetelt környezetben működjön. A tartomány elkülönítésével az adminisztrátorok szabályozhatják, hogy mely eszközök férhetnek hozzá a szerverhez és annak adataihoz, csökkentve ezzel a potenciális biztonsági rések kockázatát.

(IX.) Gyors operációs rendszer helyreállítás

Legyen bármilyen szintű védelmünk, nem várt incidensek (legyen szó biztonsági incidensről, adatvesztésről vagy rendszerhibából) megtörténhetnek. Ekkor jön képbe a Dell szerverek fontos funkciója a Rapid OS Recovery, amely segít minimalizálni az állásidőt. Ez a funkció lehetővé teszi a rendszergazdáknak, hogy gyorsan helyreállítsák a kiszolgáló operációs rendszerét, anélkül, hogy manuális telepítésre vagy újrakonfigurálásra lenne szükségük. A Rapid OS Recovery segítségével az adminisztrátorok gyorsan visszaállíthatják a kiszolgálót egy korábbi állapotba, és biztosíthatják, hogy a kiszolgáló a lehető leggyorsabban üzemeljen és működjön.

Összegzés

A Dell szerverek egy sor fejlett biztonsági funkciót kínálnak, melyek segítenek megvédeni az adatközpontokat a potenciális fenyegetésektől, és biztosítják az érzékeny adatok biztonságát minden körülmények között. Amikor kiszolgálót választ adatközpontjához, javasoljuk, hogy nézze át Dell szerverportfóliónkat, illetve nyugodtan kérjen segítséget szakértő munkatársainktól, akik egyedi igényeihez legjobban igazodó megoldás kiválasztásában lehetnek a segítségére. A Dell biztonság és innováció iránti elkötelezettsége révén biztos lehet benne, hogy adatai védve vannak a lehetséges fenyegetésekkel szemben.

Amennyiben szeretné szakértő kollégáink segítségét kérni, hogy könnyebben eligazodhasson a szerverek világában, és a vállalata számára a lehető legoptimálisabb kiszolgálót kiválaszthassa, azt most díjmentesen megteheti az alábbi gombra kattintva.
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink