TUDTA?     A Windows Server 2012 / 2012 R2 támogatása hamarosan megszűnik. Váltson most WIndows Server 2022-re! Több információ

Hogyan válasszon szervert vállalkozásának?

A modern üzleti folyamatok már gyakran a legkisebb vállalkozások esetében is olyan központi számítógépet követelnek meg, melynek – a vállalkozás szíveként – számtalan feladatot kell ellátnia. Az ilyen nagyteljesítményű kiszolgálóknak, azaz szervereknek, megannyi kritériumnak kell megfelelniük. Kiválasztásukkor többek közt fontos figyelembe venni a jelenlegi és jövőbeli üzleti igényeket, a megbízhatóságot, az adatbiztonságot, a skálázhatóságot és nem utolsó tényező a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban a megfizethetőség és az energiahatékonyság sem.

Manapság egy szerver vásárlásakor szerverhardver konfigurációk széles skálája áll rendelkezésre. Nemcsak a számítási, tárolási és hálózati erőforrásokat kell figyelembe vennünk, hanem a kiszolgáló méretszabványát, a tápellátást és a hűtési tulajdonságait illetve egyéb funkciókat is, amelyek biztosítják a műveletek stabilitását, a szerver elérhetőségét és biztonságát.

A megfelelő szerver kiválasztása a döntéshozók számára tehát nem egyszerű feladat. A hatékonyság érdekében célszerű az elvégzendő feladatokhoz (munkaterhelésekhez) megválasztani a céleszközt, ehhez azonban nem árt tisztában lennünk a szerverek alapvető tulajdonságaival. Ebben a cikkünkben ezeket körüljárva igyekszünk segítséget nyújtani a választás folyamatában.

Kivitelek és méretszabványok

A kiszolgálók általában négyféle kivitelben érhetőek el a piacon:

A választás részben a szerverkörnyezettől függ, amely méret-, teljesítmény- és hűtési korlátokkal rendelkezhet. Ezen felül a zajszint is tényező lehet a szerver kiválasztásánál, ennek értékét a termék adatlapján tudjuk ellenőrizni.

A rack szervereket más alkatrészekkel együtt standardizált méretű szerverállványokba szerelik. Az az egységnyi magasság, amelyet a szerver az állványban elfoglal 1U (vagy 1RU)-nak hívjuk , ami 13⁄4 inch-nek azaz 44,45 mm-nek felel meg. A rack szerverek általában 1U és 4U méretszabvány között mozognak. Minél nagyobb a rack szerver, annál nagyobb lehet a feldolgozási képessége és bővíthetősége, de annál magasabb a költsége is.

A blade szerverek egy házba vannak szerelve, amely szintén szerverállványokba illeszthetők. Nagyobb szerversűrűséget kínálnak, mint a rack szerverek, mivel nagyobb feldolgozási teljesítmény tömörülhet kisebb helyre. A ház emellett leegyszerűsíti a kábelezést és egyesíti az erőforrásokat, például elengedő lehet kisebb teljesítményű / kevesebb tápegység is. A blade szerverek azonban drágábbak lehetnek, és szükség lehet adatközponti átalakításokra is, hogy megfeleljenek a tápellátási és hűtési követelményeknek.

A robosztus mainframe szervereket általában nagyvállalati környezetben, kiemelkedő teljesítményt és megbízhatóságot megkövetelő esetekben szokták alkalmazni.

A méretszabvány kiválasztásakor a jelenlegi IT-infrastruktúra és a költségvetés korlátait is figyelembe kell venni. A kisvállalkozásoknak sok esetben érdemes a toronyszerverekhez ragaszkodniuk, míg a legtöbb közép- és nagyvállalatnak a 1U / 2U vagy 4U méretszabványú rack szerverek jelenthetik a legköltséghatékonyabb megoldást.

Rendszerösszetevők megválasztása

Processzor

Az adatfeldolgozást egy vagy több CPU (processzor) hajtja végre, mindegyik CPU több számítási maggal rendelkezik, hogy lehetővé váljon a párhuzamos munka. Több processzor és mag általában jobb teljesítményt jelent, de a CPU órajele is fontos szempont a választáskor. Minél nagyobb a sebesség, annál több feladatot lehet végrehajtani másodpercenként. A processzormagok számának növelése azonban lassabb órajelet jelenthet, ezért egyensúlyt kell elérni a tervezett terhelés és a költségvetésünk tükrében. Érdemes még figyelni a CPU gyorsítótárának mennyiségére is, amely szintén befolyásolhatja a feldolgozási sebességet.

Memória

A szervernek megfelelő mennyiségű, sebességű és minőségű memóriára is szüksége van a munkaterhelések támogatásához, az operációs rendszer, a biztonsági szoftverek és más rendszeralkalmazások futtatásához.

A hibaellenőrzési és -javítási technológiával (ECC) ellátott memóriamodulok manapság többnyire elengedhetetlenek a vállalati IT-környezetekben. Az ECC memóriamodulok képesek az adatok olvasása és írása közben fellépő esetleges hibákat kijavítani, gondoskodva arról, hogy az adatátvitel mindig hibamentesen menjen végbe.

Adattárolók

A legtöbb szerver valamilyen belső adattárolóval rendelkezik, de a szükséges mennyiség az adott körülményektől függ. Előfordulhat például, hogy a vállalat úgy dönt, hogy a szenzitív és ügyféladataik biztonságos és könnyen menedzselhető tárolására egy külön adattároló megoldást használnak inkább.

Az adatok lokációja mellett fontos azok elérési és írási/olvasási sebessége is. Míg a hagyományos merevlemez meghajtók (HDD-k) egységnyi adatmennyiség/ár aránya kedvezőbb, azonban nagyságrendekkel lassabbak a modern, szilárdtestalapú meghajtóknál (SSD-knél). A szerver kiválasztásakor figyelembe kell venni a támogatott maximális adattárolási bővíthetőséget, interfészeket és protokollokat, érdemes ellenőrizni a hardveres RAID-vezérlők meglétét is, ha nagyobb adatbiztonságra vagy teljesítményre van szükségünk.  

Hálózat

A megfelelő szerver kiválasztásakor érdemes még ellenőrizni annak hálózati tulajdonságait – különösen az elérhető hálózati adapterek típusa és sebessége, valamint a támogatott portok száma szempontjából. Például egy szerver tartalmazhat egyetlen 1 Gigabit-es Ethernet adaptert, amely két porttal rendelkezik, vagy tartalmazhat két 10 GbE adaptert, amelyek mindegyike négy porttal rendelkezik. A szerver ezen felül egy dedikált felügyeleti portot is biztosíthat, vagy speciális adapterrel, például egy Fibre Channel tárolóhálózathoz való csatlakozás is megoldható.

Gyorsítók

Érdemes ellenőrizni azt is, hogy szerverünk bővíthető-e igény esetén további gyorsítókkal. A grafikus feldolgozóegységekkel (GPU-val) gyorsított szerverek segítségével nagyságrendekkel hamarabb megbirkózhatunk azokkal a kihívásokkal, amelyekkel a hétköznapi szerverek heteket dolgoznának. Ezekkel az egységekkel felgyorsíthatjuk többek közt a kutatási, mesterséges intelligencia, tervezési- és gyártási folyamatokat is.

További megfontolandó tényezők

Energiahatékonyság és hűtés

A szerver tápegységének és hűtőventilátorainak képesnek kell lenniük megfelelően és megbízhatóan működniük. Az energiaárak növekedése miatt pedig talán még sose kapott akkora hangsúlyt, hogy a kiszolgálók milyen energiahatékonyság mellett képesek dolgozni, így a modern, energiatakarékosabb szerverek és megoldások egyre nagyobb igény a piac részéről. A fogyasztás optimalizálása mellett a hűtés moduláris kialakításával szintén optimalizálható a szerverek energiahatékonysága. Érdemes utána számolni a PUE értéknek is: a PUE (power usage effectiveness) a szerverünk energiafogyasztása, valamint a hűtés és a szerverközpont egyéb rendszerei által használt energia közötti arányon mutatja a rendszerünk energiahatékonyságát, minél jobban közelít az 1-hez, annál jobb.

Bővíthetőség

Amennyiben egy intenzíven növekvő vállalatról beszélünk, érdemes a szerverünk bővíthetőségét is szem előtt tartani. A rendelkezésre álló bővítőhelyek, portok, tárolórekeszek és egyéb összetevők száma és típusát ellenőrizzük vásárlás előtt, és mérlegeljük, hogy jövőbeni, megnövelt munkaterhelés esetén mi az, ami a szűk keresztmetszet lehet.

Üzletmenet-folytonosság

Legyen bármilyen megbízható a rendszerünk, sajnos meghibásodások előfordulhatnak. Ilyen esetben azonban nem mindegy, hogy a kieső alkatrészek szerepét átveszi-e egy másik, redundáns összetevő. Kritikus fontosságú munkaterhelés esetén ma már elvárás, hogy a tápegységek, ventilátorok és adattárolók valamilyen szintű redundanciát alkalmazzanak.

Az állásidő minimalizálása érdekében olyan szerverek is elérhetőek, amelyek működés közben cserélhető (hot-swap) összetevőkkel rendelkeznek. A szerverek gyakran támogatják az üzem közben cserélhető adattárolókat, de egyesek akár üzem közben cserélhető ventilátorokat, vezérlőket vagy akár tápegységeket is alkalmazhatnak.

Menedzselhetőség

A szerver kiválasztásakor a beépített felügyeleti lehetőségeket is mérlegelni kell. Sok szerver például támogatja az Intelligent Platform Management Interface specifikációt, amely megkönnyíti a rendszer távoli megfigyelését és kezelését. Másrészt egyes szerverek tartalmazhatnak alaplapi felügyeleti vezérlőt a rendszer fizikai állapotának figyelésére. Jó tudni, hogy ma már a Dell minden új PowerEdge szerverébe speciális, integrált szerverfelügyeleti vezérlő kerül ( iDRAC – Integrated Dell Remote Access Controller), amely segíti a rendszergazdákat a szerverek bárhol és bármikor történő üzembe helyezésében, frissítésében és felügyeletében.

Biztonság

Kulcsfontosságú az integrált biztonsági funkciók megléte is. Ilyen például a Dell PowerEdge szerverek esetében elérhető:

Összegzés

A megfelelő szerver kiválasztása nem egyszerű feladat: a végső választás a jövőbeni munkaterhelésektől és a szerver működését befolyásoló számos változóktól kell, hogy függjön. A döntéshozók számára hatalmas kihívás, hogy olyan rendszert találjanak, amely kielégíti a jelenlegi és jövőbeli szükségleteket anélkül, hogy pénzt pazarolna olyan hardverre, amelyre nincs ténylegesen szükség, vagy egy gyorsan elavult rendszerhez vezetne.

Amennyiben szeretné szakértő kollégáink segítségét kérni, hogy könnyebben eligazodhasson a szerverek világában, és a vállalata számára a lehető legoptimálisabb kiszolgálót kiválaszthassa, azt most díjmentesen megteheti az alábbi gombra kattintva.
Elnyerte a tetszését cikkünk? Ossza meg másokkal is!
Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Linkedinen
Megosztás Emailben
Legutóbbi cikkeink